Konspiration, kärlek och polisprotokoll i 1700-talets Stockholm

Idag har jag drabbats av arkivet.
Jag har gått igenom bunt efter bunt från den ”Äldre poliskammaren” (fr 1776) på jakt efter allt som rör tjänarnas livssituation i det tidigmoderna Stockholm. Överlag har jag dock inte begripit någonting. På 1700-talet skrev man med en annan handstil än idag, med andra bokstäver, och yvigt med mycket bläck och när en snut då skrivit in en rapport efter en arbetsdag kan det ibland vara helt omöjligt att tyda såhär nästan 250år efteråt.

image

Åh du ljuva 1700-tals byråkrati!

Men så hittade jag något som låg långt ifrån den socialhistoria som jag pysslar med men som ändå livade upp min dag.
I Poliskammarens arkivsamling finns det en fil som hetter ”Polismästare Ullholms papper”. Det innehåller mestadels brev från förmyndarregeringen för den minderåriga Gustav IV Adolf, ledd av Axel Reuterholm, Politiker och ränksmidare, djupt engagerad i frimureri och nära vän (eller marionettmästare) av regeringsförmyndaren Hertig Carl. Ullholm har fått många brev med olika arresteringsorder från Reuterholm personligen.

Värt att veta är att Reuterholm stod i opposition till de så kallade Gustavianerna, männen som varit nära Gustav III innan han mördats 1792, antaligen med anti-Gustavianernas goda minne. Dock har inte Ullholm bara brev från Reuterholm utan också från Magdalena Rudenschöld, en högadlig kvinna i sena tjugoårsålder, gammal flamma till hertig Carl men med en romans med Armfeldt, den främsta Gustavianen. Breven är på skrivna med regelbunden handstil (till skillnad från mina slarviga polisanteckningar), på franska avbrutet för långa stycken av sifferkombinationer, antagligen något slags chiffer.
image

Nu när jag kommit hem läser jag på wikipedia att Rudenschöld och Armfledt blev dömda för landsförräderi av Reuterholm i samband med planerandet av en kupp, och Rudenschöld spärrades in för att sedan skickas i exil till Gotland.
Jag undrar om någon hittat dessa brev innan. Ullholm verkar hursomhelst vara en hyfsat anonym figur i historien (en person frågar efter upplysningar om var han dog etc. på släktforskarforum, ett ganska säkert tecken på att man inte är så väldokumenterad tänker jag).

Historien har något av Harlequinroman över sig. Reuterholm, den impopuläre byråkraten som smider ränker, förbjuder kaffe och pysslar med mystisk magi och religion i opposition till Rudenschöld, som är någon sorts intrigerande förförisk adelsdam som skriver i kod och på franska i samband med ett kuppförsök tillsammans med en älskare. Och i mitten av detta Polismästare Ullholm.
Det finns säkert smutsigare, mer realistiska aspekter av den här historien också, men från där jag står nu ser historien otroligt romantiskt klyschig.
Det känns kul.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s