Lotta Olsson – Himel i hav

image

Har just läst Lotta Olssons diktsamling från förra året, Himmel i hav.
Dikten är skriven på vers något som sällan är en bra idé i samtidspoesin men som här fungerar utmärkt.

Den är kort, 70 sidor med inte mycket text, och handlar om att växa upp, sakna barndomens skyddade tid men samtidigt förstå att vuxenlivets mörker fanns med en redan då, och moderskapet, dess tröst och storhet men också förgänglighet.

Det som verkligen fascinerar mig är versmåttet.
Lotta Olsson har (märker jag när jag googlat runt lite) alltid skrivit på vers. Och hon gör det väl.

image

En av de finare sidorna i boken. Versmåttet känns helt naturligt.

Det är svårt att skriva på vers på svenska idag. Även om man är bra på själva versmåttet är det sällan som det förstärker texten, som Malte Perssons sonettsamling Underjorden som kom ut för ett par år sedan, där tillvaron i tunnelbanan skildrades i sonettform. Även om sonettera var bra och texten var bra så tycker jag inte att de förstärkte varandra. Sonetterna tjänade mest som en litteraturreferens, en blinkning som satte tunnelbanans underjord i en större litterär och mytologisk kontext men stod ivägen för odens inneboende klanger, färger, ja. Vad man nu kallar det.

Hos Lotta Olsson förstärker dock versmåttet texten. Versmåttet ger en rytm, ett tempo och en melodi åt orden, gör läsandet behagligt, accentuerar rätt saker utan att känns stolpigt och ivägen.

En del av det beror såklart på hur hon handskas med vermåttet, men till viss del kan nog förtjänsterna ligga hos vermåttet i sig. Hon skriver på Terziner, en enkel rimflätning med tillräckligt många jamber i varje versrad att den juklappsrimsrytmik som ibland annars kan uppkomma uteblir.

Det är en bra diktsamling och framför allt versen i texten kommer jag ta som ledstjärna för hur bunden vers på svenska idag bör låta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s