Postmodern industri samt Ronneby och Karlskronas skilda historiemedvetanden

Ett folk som forntid haft skall även framtid äga står det skrivet i taket på ett av Uppsalas nationshus (Snerikes).
Frasen ekar av nationalromantiskt 1800-tal. Men är aktuell idag, fast på ett annat sätt.

När Sveriges mindre städer töms på arbetstillfällen verkar turistnäringen vara kommunstrategernas gängse lösning och stadens historia blir en central del i den nya turiststadens unique selling point – USP.

Ska man spetsa till det kan man säga att dessa städers industrier blir sant postmoderna. Man säljer så att säga stories. Karlskrona har varit en varvsstad. Idag är Karlskrona en stad som lever på berättelsen om Karlskrona som varvsstad.

Nu i sommar har jag, som vanligt, varit runt lite i Blekinge där jag har mycket av min släkt. En del utan för Ronneby, en annan del i Karlskrona. I båda städerna görs historien om igen aktuell med utställningar, jippon och informationsskyltar. Men städerna har två nästan pedagogiskt motsatta berättelser om sig själva som, inbillar jag mig i alla fall, blir en del i två olika självbilder hos städernas innvånare.

Karlskrona är den största staden i Blekinge, anlagd av Karl XI som ny isfri bas för den svenska stormaktens flotta och kanske till och med tänkt som framtida huvudstad för det svenska stormaktsväldet. Staden är utnämnd som världsarv eftersom all arkitektur stammar från det 1700-tal då staden blomstrade tack vare flottan, administrationen och varven. På olika håll finns statyer av barska karolinska herrar som Karl XI, Greve Wachmeister eller (senare) skeppsbyggaren af Chapman. Här minns man den svenska stormakten och den starka staten.

Ronneby å andra sidan betonar helt andra värden. Under senmedeltiden och 1500-talet var Ronneby en relativt blomstrande handelsstad i det danska väldet. Under det nordiska sjuårskriget brände den svenska armén staden och slog hjärtlöst ihjäl större delen av stadens befolkning i vad som kommit att bli känt som Ronneby blodbad. Under 1600-talet förlorade Ronneby sina stadsprivilegier till Kristianopel som var den danska kungamaktens nya prestigeprojekt i Blekinge och sedan landskapet strax där efter överfördes till Sverige försökte Svenska myndigheter övertyga handelsmännen i Ronneby (ibland med brutala metoder) att flytta till det framväxande Karlskrona. Stadsprivilegierna återficks inte förrän på 1800-talet.

image

Folkteatern sätter upp Ronneby blodbad 2012

I Ronnebys kyrka kan man fortfarande se den gamla kyrkporten som sägs ha märken från Erik XIV:s armés yxhugg under Ronneby blodbad och folkteatern sätter ofta upp påkostade föreställningar om Ronnebys blodbad. På informationstavlor kan man läsa om hur skamligt det är att blodbadet förtigits i Svensk historieskrivning medan kyrkbroschyren betonar de lokala handelsmännens välstånd som möjliggjort de ståtliga, pråliga och unikt bevarade takmålningarna. (Vilken kyrka har för övrigt inte något gammalt och unikt bevarat?).

image

Pampigt prål i Ronnebys kyrka

Dessutom beskylls ibland Karlskrona (allt felaktigt) för att vara anledningen till Ronnebys förlorade stadsprivilegier.

Så medan Karlskrona, residensstaden, står för det centrala, svenska, krigiska, administrativa står Ronneby tvärtom för det regionalt oberoende, fredliga, organiska. Två historiebruk som genomsyrar båda städernas självbilder och ställer dem mot varandra, lite på samma sätt som Göteborg profilerar sig mot Stockholm.

Annonser

2 thoughts on “Postmodern industri samt Ronneby och Karlskronas skilda historiemedvetanden

    • Jo, men än värre är det för Kallinge, det lilla bruksorten som bara ligger någon kilometer ifrån Ronneby och så gott som har vuxit ihop med. Där är allt nedlagt, alla butiker konkurshotade etc. Men så fanns det ändå den enda flygplatsen i Blekinge, den hette Kallinge flygplats. Men nu har Ronneby kommun (antar jag?) bestämt att flygplatsen ska döpas om till Ronneby Airport (också på svenska)!

      Om Blekinge har ett Irland är det Kallinge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s