Moderaternas hus-historiker tycker vi är otacksamma mot Wallenbergarna

Lars Trägårdh är både professor i Historia vid Ersta-Sköndals högskola och lite av Moderaternas egna hushistoriker.

Han gjorde succé i partiet ett tag genom att tolka det svenska välfärdssamhället och det svenska lynnet som ett individualistiskt och självförverkligande projekt, istället för ett solidariskt och kollektivistiskt folkhem. Jämlikheten, välfärden och den offentliga sektorn befriade människor från ekonomiska band till sina familjer, som tvånget att ta hand om sina gamla släktingar eller att vara beroende av sin familj för försörjning under sin studietid. Det ligger självklart mycket i den tolkningen, ett starkt välfärdssamhälle gör oss trygga i oss själva, men sutsatsen plockades upp av moderaterna som gjorde ett jäkla rabalder om att den svenska modellen mest liknade deras egen skattesänkarindividualism.

En vän av ordning skulle kanske påpeka att den borgerliga politiken har gjort att fler kvinnor måste avstå från att arbeta heltid för att kunna ta hand om sjuka släktingar som sparkats ut ur försäkringssystemet, att skolan blivit mer segregerad, att dina föräldrars bakgrund blir allt viktigare för dina livsmöjligheter, att den genomsnittlige studenten behöver hjälp hemmifrån för att klara sina utgifter, etc. Men tanken att det svenska välfärdssamhället var ett individualistiskt projekt rimmar väl med Moderaternas självbild. Man försöker omtolka svensk historia till att bli en högerpolitisk framgångssaga (minns förresten hur Arkelsten försökte lansera M som det parti som genomdrev rösträtten).

Nu har Trägårdh varit ute och härjat igen på SvD:s kultursida där han recenserar en nyutkommen bok om familjen Wallenberg.

Här är den recensionen

Det är inte mycket till en recension Trägårdh har skrivit, mer ett en sida långt hyllningstal till vilka fantastiska människor familjen Wallenberg är, hur otroligt klokt de har förvaltat sin förmögenhet och hur moraliskt storslaget det är att hålla rikedomen inom familjen (!).
Det är nästan så att man får känslan av att famijen Wallenberg accepterade det svenska välfärdssamhället, att det tillkom för deras ödmjukhet.

Lars Trägårdh anser att vi ska vara mer tacksamma mot familjen Wallenberg.
Själv ser jag mest ett gäng anpasslingar, miljonärer som klokt nog vek sig för den arbetarrörelse som då omfattade miljontals människor.
Mig veterligen hejade aldrig Wallenbergarna på och mig veterligen vandrar familjen Wallenberg med sin ödmjuka filantropi hela vägen till banken – som de för övrigt äger.
Har du ett bolån är sannolikheten stor att Wallenbergarna äger din lägenhet också. Känn tacksamhet Svensson!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s