Om varför Göteborgare är som de är.

Jag har bott en kortare period i Göteborg. Då märkte jag hur annorlunda man blev behandlad när folk förstod att jag var från Stockholm, åtminstone till en början.

Att Göteborg ibland har identifierat sig mot Stockholm är ju känt. Själv har jag tänkt att det är så det blir mellan landets största och näst största stad.
Men i Historisk tidskrift, i en artikel om historikern Erik Lönnroth, hittade jag ett par rader som gav Göteborgsandan längre linjer och en djupare förklaring.

Simon Larsson, författaren av artikeln, skriver: Men Göteborgsandan avser man vanligen integrationen mellan den politiska och ekonomiska eliten i Göteborg allt sedan 1800-talet och i förlängningen av detta ett lokalpatriotiskt samförstånd, ett borgerligt gemenskaps- och självständighetspatos gentemot Stockholm.

Till skillnad från Stockholm hade inte Göteborg en stor klass av tjänsmän. Den centraliserade byråkratin fanns någon annan stans och lämnade Göteborgs styre åt den borgerliga eliten. Staden styres med ett trevligt samförstånd och en högskola kom till med en slags donationskultur, det var på elitens nåder och inte på den statliga redistributionen som olika välfärdsinstitutioner vilade.

Det här slogs givetvis i små små bitar när allmän rösträtt infördes. Men jag tycker mig känna igen något i den här kulturen som på något sätt traderats vidare fast i en annan form, för ingen kan väl idag kalla Göteborg för ett oberoende högborgerligt näste?

Tilläggas kan som bonus från samma artikel att Torgny Segerstedt, en arg tidningsman på Göteborgs Handels och Sjöfartstidning som är känd för sitt hetska motstånd mot Hitler och nazismen, inte heller såg med blida ögon på demokratiseringen. Att den stora massan skulle släppas in i stadens styre var att låta folkets ”hjordmentalitet” gå före ”Den personliga duglighetens evangelium”.
Segerstedt må hyllas för att han skällde på Hitler i tidningen när ingen annan vågade men någon helylle-sockerpojk var han inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s