Om Lars Wivallius, en fifflande 1600-talspoet

Den här texten kommer ursprungligen från Snerikes nationstidning Aktuellt där den publicerades i december (tror jag) förra året.
Förhoppningsvis är den vid detta laget så gammal att redaktörerna har överseende med att den hamnar här också.
I Aktuellt kommer jag förövrigt medverka med fler historiatexter under året.

Sveriges första verkligt betydande poet var Sneriking. Lars Wivallius kom från Örebro och studerade på 1620talet i Uppsala. Den litterärt intresserade kan läsa hans dikter. Den student som inte vet hur hen ska utnyttja sin examen, kan studera hans liv. Lars Wivallius visste att dra nytta av alla de lärdomar, vanor och tillgångar en studietid i Uppsala har att ge. Han var en produktiv poet, men skrev bara när han satt i fängelse som ett sätt att beveka sina fångvaktaren till att släppa honom fri. Den latinska maximen Mundus decipi vult, ergo decipitatur (ung. Världen vill bedragas, må den alltså bedragas) kände Wivallius till och gjorde sitt bästa att leva efter.
Det finns inga samtida bilder på Wivallius. Han nådde aldrig så högt upp på samhällsstegen att han fick ett porträtt, men en tysk man som blivit bedragen på alla sina pengar av Wivallius beskrev honom som en person med ett ”värdigt och vackert utseende” och vad det gäller ”förmågan att tala [så] är det ingenting som fattas honom”. Lars Wivallius var snygg. Och han kunde prata omkull vem som helst.
Men som ofta när någon begåvats med all världens talang var han befriad från någon som helst ambition, för utom att ha det helvetes roligt.
Och som så ofta när någon begåvad bara vill ha roligt slutade han i en fattiggrav på Katarina kyrkogård i Stockholm, efter att först ha stått lik i kyrkan i fyra månader i väntan på att någon skulle betala dödgrävarna att svepa kroppen i ett skynke och gräva en grav.
Men om man kan leva mer eller mindre, så levde Lars Wivallius mest.
Efter sina Uppsalastudier dök han ner i Europa och lånade pengar av alla han såg och betalade aldrig någonsin tillbaka. Han tog sig namnet Friherre Erik Gyllenstierna, ett bedrägeri som när det senare uppdagades han försvarade med att det var en ordvits. Erik =Er-ik= Är icke. En ordvits som Rudbeckius i Uppsala tyckte var så fyndig att han skrev ned den i sitt jätteverk Atlantica, som för övrigt enligt rykte bara såldes i tre exemplar, varav ett till Emanuel Kant, känd som Europas tråkigaste man. Under 1600talet rasade 30åriga kriget i Tyskland där de sydtyska och svenska arméerna gjorde sitt bästa för att göra livet så gräsligt som möjligt för ortsbefolkningen och i bästa fall också för varandra. Wivallius blev flera gånger fasttagen som spion av båda sidor, men började genast att gräla och ösa ut dikter och blev då frisläppt igen. I Danmark gifte han sig med en adelskvinna under falskt namn och blev dömd till döden för bedrägeriet.  Han flydde och lyckades få med sig hemgiften och frun till Amsterdam. Där han lämnade frun. Efter några år hittar vi honom i Stockholm. Då är han i mitten av tjugoårsåldern och har redan lyckats sitta i fängelse i fler länder än de flesta på den tiden kunde besöka under sin livstid. I Stockholm blir han arresterad som spion för katolikerna, påkommen med sina bedrägerier och fast han lyckas dikta sig ut ur häktet ett par gånger arresteras han tillslut och skickas till ett fängelse i Finland. Hur mycket han än skriver där kommer han inte där ifrån. När han tillslut släpps skriver han inga fler dikter, eftersom han inte längre hamnar i fängelse. Istället blir han brännvinsadvokat och rättshaverist. Han ärver sina föräldrars gård i Vivalla och driver där process efter process mot sina förtvivlade grannar om uppsättningen av gärdsgårdar. Den 6e april 1669 dör han under en resa till Stockholm, 64 år gammal. Hans änka måste skicka tiggarbrev till förmyndarregeringen för att ha råd med hans begravning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s