Hur gammal var man när man gifte sig 1760 (Uppsatsrelaterat)

Det är härligt att bli förvånad av sina undersökningar! Det får en för det första att börja tänka i nya banor, för det andra är det ju därför man överhuvudtaget gör en undersökning – för att hitta något nytt.
Ämnet är precis som förut tjänares äktenskap.

Den teoretiska bakgrunden är denna: Eftersom varje nytt äktenskap också krävde ett nytt hushåll var människor tvugna att arbeta sig fram till en egen gård, handelsbod eller liknande innan man kunde gifta sig. I kort betyder det att den som redan hade någonting kunde gifta sig snabbt men att andra fick arbeta som tjänare i andras hushåll i flera år innan de kunde hitta en egen nisch och gifta sig. Det här drev upp äktenskapsåldern och kallas för the European Marriage Pattern (EMP). Enligt en sådan modell bör alltså de som är tjänare ha väsentligt högre genomsnittlig äktenskapsålder än de som inte har det.

När jag tittar på vigsellängdens genomsnittsåldrar får jag ett helt annat resultat.
Genomsnittsåldern för pigor som gifter sig är 27,8 år. Om man sedan räknar samman genomsnittsåldern på övriga kvinnor (undantagna de som har titeln ”Hustru” som varit gifta en gång tidigare och alltså redan etablerat ett hushåll en gång) får man en genomsnittlig siffra på 26,9 år.
Och där blev mina förväntade resultat liksom kullkastade.

image

En utskrift av vigsellängden som illustration

Visserligen tar det alltså lite längre tid för en piga att kunna bli föreståndare för sitt eget hushåll, men det är inte en större skillnad än ett år. Vad kan det bero på?
Möjligtvis beror det på att de övriga kvinnorna också arbetade i industrierna, men inte som tjänare och alltså befann sig i en social position som liknade pigornas, men mitt allmänna intryck (baserat på namnskick och äktenskapspartners) är att gruppen övriga kvinnor i stor utsträckning bestod av döttrar till en sorts medelklass som sannolikt inte arbetade i fabrik.
Men det blir fortsättning följer på det spåret, eftersom jag imorgon ska ge mig i kast med att studera vem som gifter sig med vem, varifrån man kommer och dylikt. Finns det ett mönster kommer det förhoppningsvis att utkristallisera sig då.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s