Oäkta barn, kärlek, kåthet och våldtäkt 1760 på Södermalm i Stockholm

Jag har gått vidare från Vigsellängden till en förteckning över dop av oäkta barn.
Hur fruktbart det här kommer att vara för Uppsatsen vet jag inte, men det är onekligen ett roligare material än vigsellängdens lista på namn och åldrar som klumpas ihop.

Varje nytt barn i längden blir som en liten del av en historia, en historia av kött och blod, kärlek och kåthet. Det är som att läsa extremt komprimerade noveller. Små fragment av berättelser bortgömda i arkiven. Det innehåller både otrohet, en man som förlåter sin fru, en våldtäckt, en man som säger att han vill gifta sig med kvinnan men sen (verkar det) nekar, en annan som hoppar på första bästa skepp till annat land.

Dessutom måste modern uppge var ”lägersmålet” (alltså samlaget) har skett, ett par har träffats hos mjölnaren, en annan bedrog sin man med en sjöman i sitt eget hus, Maria Horn träffade sin kammartjänare i Baron Rosenhanes hus.

Jag klistrar in ett urval här så får ni läsa själva!

22a januari döptes av Comm. Söderbom ett oäkta barn och kallades Peter, vars moder Maria Norgren, född i Grythyttan föregav sig blivit våldtagen på djurgården, 3 veckor för Pingst.

24e januari döptes av Comm. Söderbom ett oäkta barn och kallades Greta, vars moder Greta Sjöberg ifrån Näsby socken i Västmanland, föregav sig blivit kränkt av en okänd blåklädd man, på denna sidan om Ladugårdsbron, Christi himmelsfärdsdagsafton.

28e mars  döptes av Adj. Ljung ett oäkta barn och kallades Catharina Elisabeth född d. 26 dito vars moder är född i Lindköping vid namn Anna Catharina Flinck, föregav fältskärsgesällen Swen Walberg som med convojskepp utrymt vara barnets fader. Lägersmålet skett på Lad___? hos Trait Wegner vid Hundgården.

18e april döpte Adjunkt Ljung ett oäkta barn och kalldes Karl Eric vars moder Hustru Maria Horn sade sig vara född i heliga Ju i Södermanland, och att barnets fader var Kammartjänaren hos Baron Rosenhanse Eric Sjöblom och lägersmålet skett under äktenskapslöfte i Husbykyrka.

16e maj döptes af Adj. Nohrman ett oäkta barn och kallades Eric. Modern född här i staden föregav sjöman Johan Ekroth vara barnets fader, Hon är gift med Rådsman Petter Grafbom och heter Anna Helena Brun, som nyligen senkommit och henne dock icke förskjutit. Lägersmålet skett i Grafboms gård på lilla Badstugatan.

18e juni Föddes ett dödfött oäkta gossebarn, vars Moder Kvinnsperson Anna Catharina Måsberg, ifrån Närke föregav Bryggaren Eric Hörner vara barnets fader och lägermålet skett  hos samma Bryggare Hörner på Ladugårdslandet.

Annonser

One thought on “Oäkta barn, kärlek, kåthet och våldtäkt 1760 på Södermalm i Stockholm

  1. Sammanställning av rättsfall i april 1760 – Borenbuff

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s