Var hade man sex på 1700-talet? Och vilken årstid hade man mest sex?

Idag har jag återigen arbetat mig igenom doplängden för utomäktenskapliga barn. Vet inte om den kommer bli intressant för min uppsats, men det är spännande på många andra sätt.

Man kan till exempel utläsa när på året folk hade sex. Och på vilka platser.

Jag vill minnas att Peter Englund tidigare skrivit att folk på 1600-talet ofta hade sex utomhus på grund av trångboddheten. Dagens avskilda sovrum fanns helt enkelt inte så därför fick man söka sig ut i buskarna. Om så är fallet borde dessutom antalet utomäktenskapliga barn som oftast avlats under sommaren.

För att se när på året barnen var avlade (åtminstone enligt vad barnets mamma sagt till prästen) har jag räknat bak alla födselmånader 9 månader bakåt och får då följande siffror:

Jan: 5
Feb: 2
Mar: 6
April: 2
Maj: 2
Juni: 3
Juli: 3
Augusti: 2
Sept: 4
Okt: 4
Nov: 0
Dec: 1

Ingen märkbar peak på sommaren alltså, men en under september- oktober och sedan en annan under januari och februari.
Underlaget är ju dock självklart för litet för att kunna ge några tydliga definitiva resultat, men det tycks i alla fall inte som om det finns någon trend med att barnen avlas på sommaren, snarare är det ganska jämnt utspritt över alla årets månader förutom november och december.

Men var hade folk sex då? Det är förstås lite knepigt att avgöra ur doplängden för oäkta barn, men man kan i alla fall se var dessa utomäkteskapliga förbindelser ägt rum.

Mestadels verkar det vara i någon annans hushåll (kanske i det hushåll man själv tjänade eller var inneboende?) och sedan i vissa fall på Ladugårdslandet (Dagens Östermalm, då glest bebyggt) eller Djurgården.
Djurgården var redan då lite av en nöjesplats, bland annat eftersom det var lättare att smuggla sprit dit.

Alltså verkar man ha legat i andras hushåll, ibland på en krog och om man väl skulle knulla utomhus begav man sig till Djurgården eller Ladugårdslandet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s