Konservativ berusning när Uppsalas studenter firar Gustav II Adolf

Idag är det årsdagen av slaget vid Lützen, alltså Gustav Adolfdagen. Den firas alldeles speciellt i Uppsala, ett firande som då och då har varit i blåsväder.

2003 vägrade Studentkårens ordförande att vara närvarande, vilket orsakade någonform av punschrusigt konservativt ramaskri och bildandet av ett kårparti (nya mösspartiet) med enda syfte att säkerställa kårens fortsatta medverkande i sådana här tillställningar.

I Uppsala firas Gustav Adolf såklart framför allt för en jättelik donation han gjorde till universitetet som säkrade lärosätets existens för århundraden framåt. Så vitt jag hört finns fortfarande pengar från den donation kvar och förräntar sig och Ekonomikum är byggt på land donerat av kungen.
Själv tycker jag att det är en jätterimlig sak att fira. Men det är något med hur man firar det som gör att det ändå är svårt att inte få obehagliga vibbar.

För det första är ju Gustav Adolfdagen i sig förknippad med nynazister sedan någon gång på 90-talet. Fast man kan ju fira honom för det.
Men det blir lite värre av att firandet sker just genom ett fackeltåg. Själv har jag inte något emot fackeltåg. Det kan vara jättefint! Men det är onekligen också något som mestadels varit förknippat med nynazister de senaste åren. Dessutom är det här fackeltåget fullt med unga människor som med konstlat allvarliga miner bär runt på fanor och standar.

Därtill dyker alltid de mest punschberusade och auktoritetstroende delarna av Uppsala upp vid detta tillfälle. Därtill den vrålkonservativa studentföreningen Heimdal är alltid där, och alla nationers kuratorer står och rasslar med sina medaljer till fackeltåget, samtidigt som kören Allmänna sången sjunger sånger.

Sammantaget blir det lite svårsmält. Fackeltåg + krigarkung + konservativa män + män med medaljer + punsch + kör.

Jag menar alltså inte folk som gör det här är nazister. Självklart inte! Men jag menar att man verkar vara ganska döv för vilka signaler som (förhoppningsvis) ofrivilligt sänds ut.

Fortsätt för all del fira Gustav II Adolf, inte som krigarkung men för att han säkrade universitetets existens. Men kanske kan man göra det lite mer smakfullt ändå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s