När Sverige var som DDR

Håller nu på att ta mig igenom tjänstefolkslagarna från 1700-talet igen. Eller Legostadgorna som de kallades. Just denna från 1739.

Innan har jag skrivit om hur det var arbetsplikt på 1700-talet. Det kan man läsa om här.

Men inte nog med att det var arbetsplikt, det var inte heller lagligt att lämna landet hur som helst. Eftersom man var orolig för att tappa ung arbetsför befolkning var man tvungen att ha ett speciellt respass, som bara var giltigt under ett fåtal veckor, utfärdat av lokala myndigheter för att man skulle få åka utomlands. Stannade man utomlands längre än 4 år förlorade man både arvsrätt och undersåtliga rättigheter (som det hette på den tiden, medborgerliga rättigheter fanns ännu inte riktigt på kartan). Åkte man utan respass och blev påkommen fick man böta 100 daler silvermynt, något som borde motsvarat många, många årslöner.

Sjötullen hade instruktioner om att vara extra vaksamma mot just rymmare och stadens lokala makthavare skulle föra lista över alla incidenter så att problemet blev kartlagt.

Levde man dessutom i Norrland eller dagens Finland (som då var svenskt) behövde man till och med respass för att ens kunna lämna länet eftersom myndigheter var oroliga för att bygderna skulle avfolkas helt om de unga friska människorna som skulle tjäna som tjänare fick ta anställning var de ville.

På det hela taget känns 1700-talets Sverige, åtminstone enligt lagen som kanske inte följdes, som den Tyska demokratiska republiken, DDR.

Annonser

2 thoughts on “När Sverige var som DDR

  1. Patriarkalismen i praktiken, underkastelse eller motstånd? | Borenbuff

  2. Borenbuff

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s