Vilken årstid var dödligast? Döden i Stockholm del 2

Vi har helt glömt bort årstiderna. Årstiderna är inte någon pitoresk bakgrund till våra liv, vi lever mitt i dem. De kommer att påverka oss.
Det är lätt att glömma bort idag med elektriska ljus och element. Men när tåg ställs in för att det plötsligt ligger decimetervis med snö och is på spåret konfronteras vi igen med årstidernas påverkan på vår vardag.

Värre än att vi glömmer årstiderna idag är hur historiker ibland glömmer årstider förr.

Som bekant tittar jag igenom begravningslängden för Maria Magdalena församling år 1760 nu. Det jag skrivit tidigare kan läsas här.
För att se vilken påverkan årstiderna verkar ha haft har jag delat upp de döda i tre grupper. Den första gruppen är småbarn, 0-5 år gamla. Den andra är barn, 6-13 år gamla och resterande har hamnat i kategorin vuxen.

Som diagram ser det ut såhär:
image

Eller om man vill betona årscykeln kan det illustreras såhär:

image

Så vad betyder det här?
För det första ser vi ju tydligt att om man klarar sig förbi de första fem åren har man goda chanser att leva til vuxen ålder – vilket både kan betyda till 22 år eller till 90 år.
För det andra ser vi en hög barnadödlighet på senhösten medan vuxna snarare dör på våren.

Jag tror barnadödligheten snarare är att koppla till när på året barnen föddes och att många dog strax därefter och att årstiderna inte har någon större påverkan. Men det kan självklart också vara så att barn var känsligare för det kallare klimatet på vintern.

Den vuxna dödligheten på våren vågar jag gissa har att göra med mattillgång. I bondesamhället var hösten tiden man skördade och vintern tiden man slaktade och då borde det rimligtvis finnas mycket mat. Men på våren hade förråden sinat och kylan dröjde sig kanske kvar än en stund.
Det här mönstret påverkade antagligen Stockholm också. Det var till Stockholm man exporterade sitt överflöd. Så när det var goda skördar på landsbygden var maten mycket billig i staden, eftersom allt överflöd lagrades upp där. När skördarna var dåliga var maten å andra sidan i Stockholm bra mycket dyrare än vad den var på landsbygden, eftersom det var så lite mat som såldes in till stan när det redan gick nöd på bönderna.

Men det är allt bra spännande att mönstret i barnadödligheten är så olikt från den övriga.

Annonser

One thought on “Vilken årstid var dödligast? Döden i Stockholm del 2

  1. Vad kostade en begravning? (Dödslar i Stockholm 3) – Borenbuff

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s