Buskörningar och nedskräpning; Ingenting förändras

1700-talets Politicollegium var vad som senare utvecklades till polisen. Då pysslade de mest med småbrott i gaturummet. I deras rättegångsdiarium från 1763 hittar jag den här pärlan bland kriminalgåtor:

18 maj.
Fiskalen Ström mot Pigan Catharina Wahlberg
Brott: För vattens utkastande genom fönstret uti Gödings hus på drottninggatan.
Dom: Befrias i brist på bevis.

Politicollegiets rättegångsdiarium en underbar källa för att få en liten ledtråd till vad för fuffens människor hade för sig för. Under månaderna maj och juni tas ungefär 125 fall upp, varav 17 stycken (alltså nästan en femtedel) berör tjänare.

4 stycken av brottsmisstankarna rör pigor som häller ut smutsigt vatten på gatan.
12 stycken rör drängar som är ute och buskör.

Antingen så har de blivit påkomna med att köra med ”Onumrerad släde” (registreringsnummer redan på den tiden!) eller för att ha kört häftigt och vårdslöst eller det absolut vanligaste: Att köra utan bjällror.
Ibland blir påföljden böter men ofta kan politicollegiet inter återfinna drängarna eftersom de redan bytt arbetsgivare.

Tjänarnas ”brottslighet” (om den nu är värd att kallas det) skiljer sig dock mycket från andra föreseelser i rättegångsdiariet. Det vanligaste är att anklagas för olika brott gällande försäljning, antingen olaga försäljning eller otidig salu.

Så vad kan vi säga om det här?
Jo, framför allt att det inte är ett nytt fenomen att unga grabbar är ute och buskör, vare sig det är slädar, häst och vagn eller epatraktorer som är tidens transportmedel.
För det andra: Tjänarna verkar Inte ha varit inblandade i olaglig handelsverksamhet i stor utsträckning. Hade de varit det hade det synts i rättegångsdiariet. Istället verkar de någorlunda ha hållit sig till sin tjänst, även om man kanske buskörde lite med vagnen ibland eller bara slängde ut diskvattnet (eller kanske till och med pottans innehåll) genom fönstret.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s