30-åriga krigets effekter på Stockholms äktenskapsmarknad

1600-talet var på många sätt en småskalig värld. Eric Hobsbawm har uttryckt det som att världen var både större och mindre än vår. Färre människor reste kortare sträckor, därför var världen mindre. Men resorna var längre, det okända var större och på det sättet var världen mycket större än vad den är idag.

Den soldat som for iväg från Sverige till Tyskland under det 30-åriga kriget som Sverige deltog i mellan 1630 och 1648 (kriget började redan 1618) skulle antagligen aldrig komma tillbaka. De flesta dog av svält och sjukdom. I undantagsfall blev man skjuten eller återvände hem.

Det fick en för mig smula oväntad effekt också i Stockholm. Att ha en partner var en nödvändighet för många på 1600-talet helt enkelt eftersom man var beroende av varandras arbete. Både mannen och kvinnan arbetade i lika hög utsträckning. När tiotusentals soldater ger sig iväg över havet uppstår alltså ett problem för alla de soldathustrur som lämnas kvar. När soldaten inte hörs av på flera år förutsätter många att han har dött och söker sig en ny partner.

Men här blir 1600-talets äktenskapslagstiftning ett problem. Månggifte är strängeligen förbjudet. Således börjar det från 1630 att krylla av fall där kvinnor gift om sig medan rykten om att deras män fortfarande lever i Tyskland når Stockholm. Kvinnor och män åtalas och riskerar dödsstraff och när soldater mot förmodan återvänder hem blir allt en enda röra.

Jag har inte gjort någon djupdykning i det här materialet, men jag tycker det är spännande hur kriget på andra sidan havet utlöser kriser i den kanske mest fundamentala samhällsinstitutionen som tiden hade – äktenskapet och hushållet. Överlag har det forskats en hel del på krig, och då inte bara på fältslag utan också på den mer strukturella sidan också, men den röra och det trauma som uppstod i krigets bakvatten, när oroligheterna lagt sig, när människor vände hem, är fortfarande förvånansvärt outforskad. Så vitt jag vet i alla fall.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s